Tips, råd og innbrenning

En liten guide med tips og råd ved bruk av våre ovner

Håndproduserte steinovner fra Master’s er produsert på en av de ledende fabrikkene i Syd-Europa, der håndverket er nedarvet fra generasjoner av steinovnmakere som samtidig er opptatt av å videreutvikle kvaliteten på produktet. Master’s steinovner er svært godt isolerte og tilpasset det Norske klimaet og holder derfor svært lenge på varmen etter oppfyring.

Oppbygning

Alle Njord og Siv ovnene våre har en indre kuppel som er støpt som i ett stykke, inklusive bunn. Dette har flere store fordeler

  1. Jevn overflate som hindrer at bakevarer setter seg fast i ujevnheter under steking
  2. Enkelt å rengjøre steikeflaten for aske før steking
  3. Homogent isolerende indre som gir økt isolasjonsevne og sikrer lang varmebevaring i ovnen etter at spjeld og dører er lukket.

Tor modellen vår er bygd opp med eit teglsteinslag innerst, men ellers likt oppbygd som Njord og Siv

Siden ovnene er 100% håndlaget vil alle ovner ha eit individuelt særpreg, selv om fargevalg og form er likt. Produktbildene viser farger og form, men der vil være mindre detaljer som kan avvike fra ovn til ovn innenfor hver serie. Noe som gjør hver ovn unik.

Alle ovner er levert med løfteringer i hvert hjørne for lettere å kunne løfte ovnene. Ved løfting må man være påpasselig å feste løftestropper skikkelig til ringene. Knust ovn som føle av fall under løfting vil ikke være dekket av garantien.

Ringene skal ikke brukes til å stroppe fast ovnen med ved transportering, desse er kun ment til løfting.

Dører

Dørene på ovnene blir levert i flere utførelser. Dersom man velger å la ovnen stå ute under eit takoverbygg i kystnære områder anbefaler vi de rustfrie (ᚾᛃᛟᚱᛞ/Njord modellene) dørene. Dette fordi de vanlige sorte ståldørene vil kunne begynne å ruste om det blir utsatt for mye vann og saltvann, noe de gjerne vil bli i kystnære områder. Dette vil også gjelde i områder med store nedbørsmengder, da all fuktighet vil kunne føre til rust på sikt.

Plassering

Ovnene skal kunne stå ute bare lett tildekket hele året i sydeuropeisk klima. Uten tak over bør ovnen ikkje stå permanent utendørs. Erfaring viser at i norsk klima så vil det øke levetiden på ovnen betraktelig om den kan stå inne, eksempelvis i en vinterhage, med beskyttelse for vær og vind. Keramikk vil aldri være helt lukket (impermeabel) og det vil trenge vann inn i keramikken i ovnen når den er utsatt for nedbør, vind og store temperatursvingninger over tid. Generelt så råder vi til en sakte oppvarming av ovnen dersom den har stått ubrukt over lenger tid. Sprengfyrer (uten å varme den sakte og gradvis opp) man etter at ovnen har stått over lengre tid  uten å ha blitt brukt, kan man risikrere at ovnen lager nye sprekker.

Sprekker kan fikses med det medfølgende reparasjons kitet. 

Innbrenning

Dag 1, 2 og 3: Lag et lite bål i midte av ovnen, pass på at ovnen ikke overstiger 120-150°C Hold temperaturen slik minst 3-5 timer. Etter endt fyring, lukk igjen døren og la ovnen kjøle seg sakte ned i løpet av natten.

Dag 4: Øk temperaturen sakte, til du når en temperatur på 200-240°C. Hold temperaturen her i 3-5 timer. Etter endt fyring, lukk igjen døren og la ovnen kjøle seg sakte ned i løpet av natten.

Dag 5: Øk gradvis temperaturen opp til 300°C. Etter endt fyring, lukk igjen døren og la ovnen kjøle seg sakte ned i løpet av natten.

Etter dette er ovnen klar til bruk.

Har ovnen stått ubrukt i lang tid bør ovnen brennes på lav temperatur en times tid for å drive ut eventuell fukt, før du gradvis øker temperaturen til ønsket nivå. Husk å alltid lukke døren og ventiler etter bruk, slik at ovnen holder seg tørr og ikke trekker til seg fuktighet.

  • Under innbrenning/herdeprosessen vil det komme sprekker i ovnens overflate. Dette er slik det skal være og er naturlig når ovnen tørker/herder. Dette har selvfølgelig ingen betydning for ovnens funksjon.
  • Alle våre ovner leveres med reparasjons kit, slik at du kan tette sprekker som kommer på ovnens ytre. Dette påføres mens ovnen er middels varm, dette pga at sprekkene utvides når ovnen er varm og det blir lettere å påføre.

Ved og oppfyring

Til oppfyring bør det brukes ved som er godt tørket. Ved av bartre bør man helst unngå da disse inneholder mye kvae og vil kunne gi en del avgasser. De forskjellig løv trærne har som kjent forskjellige brennegenskaper og vil derfor varme opp ovnen på forskjellig vis. Eksempelvis vil ved av bjørk avgi en mer intens varme, sammenlignet med ved av or (older, alder) som brenner «roligere» med mindre strålevarme. Vi anbefaler derfor ved av or for nybegynnere, dette for lettere å ha kontroll på temperatur stigningen i ovnen. Ved oppvarming av ovnene må dørene stå godt åpne for å sikre tilstrekkelig oksygen. Etter hvert når man nærmer seg ønsket temperatur, bør man legge på noe mer ved, lukke dørene og justere oksygen tilførselen med luftespjeldene på dørene. Da får man laget godt varmt kull i ovnen og man lar varmen få tid til å spre seg jevnt i hele ovnen.

Det vil kunne være store temperaturforskjeller inne i ovnen under fyring og varmen kan gjerne varier med 100-200 grader fra døråpningen og inn mot bålet. Temperatur måleren ved siden av døra vil derfor bare vise hva temperaturen er i kanten av ovnen og ikkje i senteret av ovnen. Vi anbefaler derfor også å gå til anskaffelse av et IR-termometer slik at man kan måle temperaturen flere steder i ovnen.

Størst varme vil det alltid være i kjernen av bålet. Lager man alltid et stort bål på samme sted i ovnen vil man etter hvert få slitasje av bunnen inne i ovnen. Den ellers jevne overflaten vil bli ru og erodert som følge av den ekstreme varmen. For å forlenge levetiden av ovnen vil det derfor være lurt å plassere bålets kjerne på litt forskjellig steder i ovnen når man fyrer opp og etter hvert når man har fått god fyr i bålet, spre veden litt utover innen i ovnen.

Bruk

Når ønsket temperatur er oppnådd må man rake glør og kull ut langs sidene av ovnen og børste bort aske fra stekeflaten. Deretter plasserer man det man vil steke på stekeflaten. Igjen vil det være temperaturforskjeller i ovnen og det er viktig å følge med på det man steiker og gjerne bevege det litt rundt inne i ovnen for å unngå at det blir brent. Dette gjelder spesielt ved steking av pizza, der ovnen er svært varm. Jo lenger tid siden fyring, jo mer homogen varme inne i ovnen og dermed mindre viktig å snu rundt på produktene. For å få toppingen på en pizza godt bruna, kan man løfte pizzaen opp mot taket i ovnen litt før man tar den ut.

I avkjølings fasen etter fyring vil ovnen kunne brukes til å steke forskjellige ting på forskjellige temperaturer. Når ovnen er på det varmeste, passer den perfekt til å steke pizza. Når ovnen er kjølt ned til under ca 300°C kan man sette inn brød og deretter rundstykker og boller. Deretter kan man gjerne bake en kake før man til slutt legger inn eit stykke med frossent (ja, frossent) kjøtt som vil være perfekt stekt til neste dags middag. Bruk godt med fantasi og kreativitet og sett i gang og eksperimenter. Da vil du snart finne ut hvordan du ønsker å bruke ovnen til steking og utvikle dine egne spesialiteter.